ارزش ذاتی سهام یا NAV چیست با ساده‌ترین توضیح

وارن بافت یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران بازار سرمایه همواره رمز موفقیت خود را یک نکته اساسی و مهم می‌دانست. او معتقد بود که ارزش ذاتی هر سهم هدف نهایی قیمتی است که می‌توان برای آن سهم در نظر گرفت. به بیان بهتر در بازار بورس اوراق بهادار هر سهم و نمادی بر اساس شرایط مختلف در بازار خریدوفروش می‌شوند. قیمت این سهام بسته به عوامل مختلف بالا و پایین می‌شود. اما نکته مهم این است که به گفته وارن بافت بالا و پایین شدن قیمت سهم درنهایت به سمت ارزش ذاتی آن حرکت می‌کند.

یعنی اگر ارزش ذاتی سهمی ۱۰۰ تومان باشد و آن سهم در بازار هزار تومان معامله می‌شود، این قیمت غیرواقعی است و تحت چند عامل خاص به این قیمت رسیده است. ازاین‌رو سرمایه‌گذاری روی آن مانند حرکت روی لبه تیغ است. زیرا بازار بالاخره اشتباه خود را خواهد فهمید و سهم را به سمت ارزش ذاتی خود حرکت می‌دهد.

اتفاق برعکس این داستان نیز وجود دارد. در بازار بسیار سهم‌ها وجود دارند که زیر ارزش ذاتی خود معامله می‌شوند. وارن بافت معتقد است پیدا کردن این سهم‌ها و سرمایه‌گذاری روی آن‌ها عمده علت موفقیت او محسوب می‌شود. اما به‌راستی NAV چیست و چگونه می‌تواند به ما کمک کند؟

اگر در سایت‌های معتبر اینترنتی و سایر منابع مختلف اقتصادی و بورسی جست‌وجو کرده باشید متوجه خواهید شد که پاسخ سؤال NAV چیست چندان آسان نیست و نحوه محاسبه NAV سختی‌های خاص خودش را دارد. اصولاً NAV چیست سؤالی است که باید در دوره‌های بنیادی به آن پاسخ داده شود و عموماً اقتصاددان‌ها و کسانی که رشته‌های مانند اقتصاد و حسابداری خوانده‌اند قادر به پاسخ به این سؤال هستند.

ما در این مقاله سعی کردیم به زبان غیرتخصصی سؤال navچیست موردبررسی قرار دهیم و نحوه محاسبه NAV را تا حدودی واکاوی کنیم. منتهی قبل از پاسخ به سؤال NAV چیست باید ابتدا با مفهوم ارزش آشنا شویم.

NAV چیست ؟ و ارتباط آن با ارزش خالص دارایی

اولین نکته مهم که در پاسخ به سؤال NAV چیست باید آن را موردبررسی قرار داد، مفهومی تحت عنوان ارزش است. ارزش مفهومی است عجیب که می‌تواند هم به‌صورت عددی بیان شود و هم به‌صورت کیفی آن را موردبررسی قرار داد. ارزش، تمام چیزی است ما در دنیای بورس و حتی غیر بورسی به دنبال آن هستیم.

فردی به‌عنوان سرمایه‌گذار در بازار بورس می‌خواهد ارزش سرمایه خود را به شیوه‌های مختلف افزایش دهد. قیمت یک سهم نیز نماینده عملی ارزش سهم است. حال در پاسخ به سؤال NAV چیست به‌نوعی باید گفت که این مفهوم قرار است ما را با ارزش واقعی یک سهم آشنا کند. در این صورت می‌توان روند کلی سهم و قیمت واقعی آن را پیش‌بینی کرد.

اما همان‌طور که در بالا گفتیم پاسخ به سؤال NAV چیست چندان ساده نیست و باید فاکتورهای مختلفی مانند ارزش خالص دارایی و نوع شرکت و … را موردبررسی قرار دهیم.

همان‌طور که در پاسخ ابتدایی NAV چیست گفتیم، این مفهوم همان ارزش خالص دارایی یک شرکت است. اما ارزش خالص دارایی یک شرکت چیست؟ هر شرکت بورسی یا حتی غیر بورسی دارای ترازنامه‌ای هستند که در این ترازنامه دارایی‌ها و بدهی‌ها به‌طور مشخص در آن ذکر می‌شود.

بنابراین هر شرکت دارای دارایی‌ها و بدهی‌های مختلفی است. وقتی ارزش کل دارایی یک شرکت منهای ارزش بدهی شرکت شود ارزش خالص دارایی به دست می‌آید. با تقسیم این ارزش به تعداد سهام آن شرکت پاسخ navچیست برای آن شرکت به دست می‌آید.

اما این تمام ماجرا نیست. محاسبه ناو و ارزش ذاتی شرکت می‌تواند بسیار سخت باشد و حتی در برخی مواقع غیرممکن است. علت اصلی این اتفاق این است که ارزش ذاتی که همان پاسخ سؤال NAV چیست محسوب می‌شود متشکل از دارایی‌های مختلفی است که امروز به دست آوردن ارزش واقعی آن‌ها سخت یا غیرممکن است.

برای فهم این موضوع ابتدا با انواع شرکت‌ها باید آشنا شد و سپس پاسخ NAV چیست را برای هرکدام به‌طور جدا موردبررسی قرار داد. ازاین‌روست که نحوه محاسبه nav صندوق طلا با نحوه محاسبه با شرکت دیگر کاملاً متفاوت است. همین موضوع است که سختی پاسخ به NAV چیست را چند برابر کرده است.

NAV چیست و ارتباط آن با نوع شرکت در چیست؟

به‌طورکلی در بازار بورسی ایران دو نوع شرکت کلی فعالیت دارند. شرکت‌های تولیدی و شرکت‌های سرمایه‌گذاری. شرکت‌های سرمایه‌گذاری نیز خود به دودسته اساسی شرکت‌هایی که در انواع مختلف سهم‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند و به این سهم‌ها به دید سودآوری نگاه می‌کنند.

معمولاً درصد تملک این شرکت‌ها در سهم‌هایی که سرمایه‌گذاری می‌کنند کمتر از یک درصد است. نوع دوم شرکت‌های سرمایه‌گذاری که معروف به هلدینگ ها هستند درواقع دید کنترلی به سهم‌های زیر نظر خوددارند. این شرکت‌ها معمولاً سعی می‌کنند درصد قابل‌توجهی از شرکت‌های زیر نظر خود را در تملک داشته باشند.

در پاسخ به سؤال NAV چیست در مورد شرکت‌های سرمایه‌گذاری چه نوع اول و نوع دوم کاملاً مشخص است که ارزش ذاتی سهم‌های خریداری‌شده تعیین‌کننده هستند. فرق اساسی بین شرکت سرمایه‌گذاری با هلدینگ در پاسخ به سؤال NAV چیست این است که این هلدینگ ها معمولاً ناو ثابت‌تری دارند و کمتر تغییر می‌کند.

اما شرکت‌های سرمایه‌گذاری دیگر که تنها درصدهای کمی از سهم‌های مختلفی دارند به علت این که خریدوفروش آن‌ها بیشتر است و سهام آن‌ها متغیرتر است ناو آن‌ها نیز متغیر می‌شود. به بیان بهتر در پاسخ به سؤال NAV چیست برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری شما باید به نوع سهام این شرکت‌ها بی اندازید.

به‌طورکلی می‌توان گفت که اگر شما ارزش مالی صاحبان سهام که در سمت چپ ترازنامه شرکت ذکرشده است را تقسیم‌بر تعداد کل سهم نماد بکنید می‌توانید ارزش ذاتی این شرکت‌های بورسی را به دست بیاورید.

اما در مورد شرکت‌های تولیدی محاسبه ناو و پاسخ به سؤال navچیست چندان ساده نیست. شرکت‌های تولیدی دارایی‌های مختلفی مانند زمین، ماشین‌آلات مختلف، سود های عملیاتی و غیرعملیاتی و … دارند. نکته مهم و اساسی این است که دارایی‌ها یک شرکت تولیدی ماهانه یا سالانه مورد ارزیابی قرار نمی‌گیرد.

یعنی یک شرکت تولیدی ممکن است زمینی را در سال ۸۰ خریداری کند، این زمین به قیمت همان خرید در سال ۸۰ وارد ترازنامه می‌شود و اگر تا به امروز این ترازنامه دچار تجدید ارزیابی نشود، قیمت ذکرشده در ترازنامه و دارایی شرکت همان قیمت سال ۸۰ است. مسلماً این باعث می‌شود که عملاً پاسخ NAV چیست برای این شرکت‌ها بسیار سخت یا غیرممکن شود.

گاهی شنیده می‌شود که عده‌ای اقدام به فروش نرم‌افزار محاسبه NAV یا محاسبه NAV در اکسل می‌کنند. در همین‌جا قویا می‌گوییم که همچنین چیزی وجود خارجی ندارد. که اگر وجود داشت دیگر نیازی به دانستن پاسخ NAV چیست نبود.

بعد از پاسخ به NAV چیست نوبت به نسبت p/nav در بورس چیست؟

ما تا اینجای مقاله سعی کردیم پاسخ دقیق و درستی به سؤال NAV چیست بدهیم و به‌نوعی به زبان ساده آن را موردبررسی قرار دهیم. نکته مهم بعد از پاسخ به سؤال NAV چیست این است که بدانیم نسبت p به nav چیست ؟

نسبت p/nav در بورس درواقع مشخص‌کننده انحراف قیمت از ارزش ذاتی آن است. P نمادی از قیمت و NAV نیز در سؤال NAV چیست موردبررسی قرار گرفت. بنابراین سؤال نسبت p به nav چیست ما را به این نکته و مفهوم می‌رساند که می‌توانید به‌واسطه این نسبت میزان درصد سود یا ضرر خود را محاسبه کنید. مسلماً هر چه این نسبت کوچک‌تر از یک باشد همان‌قدر سودآوری بیشتری را می‌توان در آینده از سهم انتظار داشت. با ضرب این نسبت در صد، می‌توانید به شکل درصدی میزان انحراف قیمت را به دست بیاورید.

به‌طور مثال اگر این نسبت برای سهمی ۵۰ درصد باشد، یعنی ۵۰ درصد باقیمت ذاتی خود فاصله دارد و می‌توان امیدوار بود که بازار به سمت رساندن قیمت سهم به قیمت ذاتی آن باشد و سرمایه‌گذار با ۵۰ درصد سود روبرو خواهد شد.

به‌طورکلی می‌توان گفت که در این مقاله سعی شده سؤال NAV چیست را به شکل کلی موردبررسی قرار دهیم و دانستیم که نحوه محاسبه nav صندوق طلا با یک شرکت تولیدی چه تفاوتی می‌کند و همچنین بیان کردیم که چیزهایی تحت عنوان نرم‌افزار محاسبه NAV یا محاسبه NAV در اکسل چیز چندان واقعی نیست.

نکته آخر در پاسخ به سؤال NAV چیست این است که صندوق‌های معامله‌شده در بازار مانند ETF ها و صندوق‌های طلا و … معمولاً دارای اطلاعات ناو باطل هستند و در روی تابلو ناو آن ذکر می‌شود. ازاین‌رو خرید این نوع صندوق‌ها برای افراد تازه‌وارد با توجه به ذکر ناو آن می‌تواند بسیار راحت‌تر و جذاب‌تر از سایر نمادهای معاملاتی باشد.

در ادامه مقاله کال مارجین چیست؟ – خرید پله ای در بورس  – بورس مجازی را به شما پیشنهاد میکنم مطالعه کنید

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *